Chile avsnitt 3 – Itata
I avsnitt 3 befinner vi oss i Itata.
Ett land som planterade vinrankor redan runt 1550 kan man verkligen kalla det för nya världen när vi pratar om vinproduktion? I september 2022 var jag på en fantastisk resa där vi bilade från Santiago ända ner till Chiles Patagonien. Med på resan var också Madeleine Stenwreth MW. Hon jobbar mycket med Sydamerika i vanliga fall. I den här serien som är uppdelad i fyra avsnitt riktar vi blicken mot vinlandet Chile och kanske främst de platserna med en väldigt lång historia. Som i det här avsnittet där vi befinner oss i Itata.
Medverkande i avsnittet:
Daniella Lundh Egenäs
Madeleine Stenwreth MW
Leo Erazo Lynch
Marco De Martino
Sebastián De Martino
Det finns i dagsläget väldigt få viner från Itata på Systembolaget. Men ibland dyker de upp i det tillfälliga sortimentet, så håll utkik, de är verkligen värda att testa!
2025-10-31
Sött vin – vinvärldens efterrätt med syra och struktur
Sött vin är mer än bara något till desserten. Det är ett av vinvärldens mest förföriska uttryck – fullt av frukt, frisk syra och lagrad elegans. Här får du koll på olika stilar, vad de smakar, och hur du enkelt matchar dem till både mat och dessert.
Vinkompassen
2025-10-31
Vin med låg alkoholhalt – lättare val med full smak
Vin med låg alkoholhalt blir allt mer populärt – och det är inte svårt att förstå varför. Här får du tips, smakknep och matmatchningar som gör det enkelt att njuta med lite mindre alkohol i glaset.
Vinkompassen
2025-10-31
Vin till asiatisk mat – hitta rätt vin till dina asiatiska favoriträtter
Vin till asiatisk mat handlar om balans mellan sötma, syra, hetta och umami. Här guidar vi dig till rätt vin för allt från sushi och dumplings till pad thai och tikka masala.