
Chile avsnitt 3 – Itata
I avsnitt 3 befinner vi oss i Itata.
Ett land som planterade vinrankor redan runt 1550 kan man verkligen kalla det för nya världen när vi pratar om vinproduktion? I september 2022 var jag på en fantastisk resa där vi bilade från Santiago ända ner till Chiles Patagonien. Med på resan var också Madeleine Stenwreth MW. Hon jobbar mycket med Sydamerika i vanliga fall. I den här serien som är uppdelad i fyra avsnitt riktar vi blicken mot vinlandet Chile och kanske främst de platserna med en väldigt lång historia. Som i det här avsnittet där vi befinner oss i Itata.
Medverkande i avsnittet:
Daniella Lundh Egenäs
Madeleine Stenwreth MW
Leo Erazo Lynch
Marco De Martino
Sebastián De Martino
Det finns i dagsläget väldigt få viner från Itata på Systembolaget. Men ibland dyker de upp i det tillfälliga sortimentet, så håll utkik, de är verkligen värda att testa!

2025-07-04
Prosecco, Cava, Crémant eller Champagne – Vad är skillnaden?
Prosecco, cava, crémant eller champagne – vet du vilket bubbel som verkligen passar till maten? Vi reder ut skillnaderna så att du hittar din stil, din smak och din favorit bland mousserande viner.
Vinkompassen

2025-07-04
Vin till musslor – bästa vinerna till moules, pasta & gryta
Vin till musslor ska vara friskt, fruktigt och ha bra syra för att möta havets sälta. Från moules frites till pasta med musslor eller en krämig gryta – rätt vin gör hela skillnaden.
Vinkompassen

2025-07-04
Aromer i vin – så tränar du dina sinnen
Aromer i vin är nyckeln till att förstå både druvans ursprung och vinets karaktär – och med lite träning kan du vässa dina sinnen för att uppleva ännu mer vid varje klunk.